3 tipy, jak si užít Feuerkogel u jezera Traunsee

21. 9. 2017

Lyžařské středisko Feuerkogel ležící nad jezerem Traunsee je velmi oblíbeným výletním cílem i v letních měsících. V dnešním videoTIPu vás vezmeme okruhem ke kříži Europakreuz a jako bonus ještě představíme další 2 tipy, jak si Feuerkogel užít.

Ranní ptáče dál doskáče – a taky lépe zaparkuje

Feuerkogel se nachází u obce Ebensee. Projeďte obcí a stoupejte silnicí podél řeky. Za 5 minut dojedete ke spodní stanici lanovky.

Kapacita parkoviště je omezená, a tak není dobré nechávat tento výlet na pozdější denní dobu. Kdyby se vám doopravdy podařilo přijet až později a parkoviště už bylo plné, asi vám nezbyde než auto nechat v obci Ebensee a vydat se ke spodní stanici lanovky pěšky nebo se svézt místním autobusem.

 1. TIP – okruh ke kříži Europakreuz

Vydejte se ke kříži zvanému Europakreuz, odkud je krásný výhled na jezero Traunsee a okolí. Člověk si tu uvědomí, že Traunsee je vlastně takovou pomyslnou branou do Alp. V dálce totiž vidíte jen a jen rovinu a najednou od břehů jezera se začínají zvedat vrcholky hor. :) 

Kříž Europakreuz

Kříž Europakreuz je vysoký 5 metrů a skládá se z jednotlivých kovových kostek. Každá kostka symbolizuje jeden samostatný stát v EU a pevné vazby mezi nimi je udržují ve společné konstrukci. V kostkách vyříznuté otvory jsou symbolem otevřenosti. A to jak každého státu ve vztahu k státům ostatním, tak i vůči lidem, kterým je každá kostka (stát) otevřená a dává tak možnost nahlédnout dovnitř. 

Uvnitř každé kostky je uschován kámen dovezený z dané země. Symbolizuje autentičnost jednotlivých národů. Například Německo má zde kámen z Berlínské zdi, Rakousko část z vídeňské katedrály Stephansdom a Českou republiku představuje část horniny, ze které se těží známý „český granát“. 

Cesta od horní stanice lanovky ke kříži je dobře značená. Pro cestu zpět sejděte od kříže na odbočku pod kopcem (na vstupní místo pro ferratu HTL Wels). Je to přibližně 200 m. 

Odbočte směrem k horské chatě Rieder Hütte. Přibližně po 40 minutách dorazíte k rozcestí, odkud vás směrovka navede okruhem zpět k horní stanici lanovky. 

Pokud se vydáte až na chatu Rieder Hütte, tak na cestu tam i zpět počítejte s 6 hodinami.

2. TIP - ferrata HTL Wels

Rádi při své dovolené zdoláváte ferraty? Na Feuerkogelu si můžete jednu ferratu obtížnosti C/D vyzkoušet. V průvodcích se uvádí, že je pro mírně pokročilé a lezec při jejím zdolávání doslova visí na skále a pod ním je až 100 metrů volného prostoru. Více informací o ferratě HTL Wels.

3. TIP – Feuerkogel není pro začátečníky

Milovníky jízdy na horských kolech očekává dráha s až 50° strmými svahy, jízda po alpských loukách a technicky náročné lesní úseky. Celou trasu, která měří 5 600 m, zvládnete za 15 minut a zdoláte na ní 1 000 výškových metrů.

Více informací o trase, která není zrovna pro začátečníky, najdete na této stránce.

Zarezervujte si vaši dovolenou u jezera Traunsee online.

Ať už vyrazíte pěšky, na laně nebo na kole, hlavně ať je fajn počasí. :)

Přejeme vám krásnou dovolenou. 

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat