Čerti a Krampuslauf v obci Bad Mitterndorf v Rakousku

8. 12. 2016

Rádi byste vyrazili do Rakouska na věhlasné průvody čertů, nevíte ale, pro které místo se rozhodnout? V obcích Bad Mitterndorf a Tauplitz mají průvod Krampusů spojený s krátkou divadelní hrou. Zdejší čerti jsou navíc tradiční, nejsou tedy ani z daleka tak děsiví, jako ti, které často můžete vidět v médiích. Kdo má namísto velkolepé show v oblibě raději tradice, tak 5. prosince by v obci Bad Mitterndorf rozhodně neměl chybět.

 

 

Již více jako 100 let se zde každý rok koná divadelní představení Nikolospiel (Mikulášská hra), kterého se pravidelně zúčastní okolo 80 mužů a chlapců. Obzvlášť působivé postavy jsou slaměné masky zvané Strohschab, které se svými pár metrů dlouhými rohy ční vysoko k obloze. Rozvážně kráčí v čele průvodu a do pravidelného rytmu sehrané práskání jejich bičů tak trochu nahání husí kůži. Nebo že by to bylo tím mrazem?

Tradiční hra Nikolospiel (Mikulášská hra)

Oblékání tradičních kostýmů a první představení hry zvané „Jedermannsspiel“ se koná v obci Krungl, ze které se následně průvod pěšky po silnici přesune do nedaleké obce Bad Mitterndorf. Zde toto prastaré selské divadelní představení, které trvá něco přes 20 minut, odehrají na různých místech ještě čtyřikrát.

Tradice stará více než 100 let

Texty k této hře jsou staré přes 100 let a dodnes jsou ponechány v původním znění. V dnešní době jsou proto i pro německy mluvící diváky obtížně srozumitelné, z odehrávaných scén a výrazu herců je děj ale přesto docela dobře srozumitelný.

Mikuláš naděluje

V první části představení přichází mimo jiné herce na scénu také Bartl, což je stvoření, které jsme si těžko někam zařazovali. Viděli jsme v něm něco mezi čertem a andělem, každopádně byl ale usměvavý a přinesl s sebou velkou nůši ovoce a sladkostí, které následně svatý Mikuláš a farář rozdělili mezi hodné děti.

Nenapravitelný tulák

V následující části hry přichází tulák svěřit panu faráři špatné skutky, kterých se ve svém životě dopustil. Chyby ale vidí ve všem a ve všech okolo, svoji vinu a především lítost projevit odmítá. Lituje především sám sebe a je přesvědčený, že na nápravu svých špatností má v životě ještě spoustu času. V ten moment se však objeví postava smrtky, mávne kosou a tulák padá mrtvý k zemi. Coby představitelé zla se vzápětí přihrnou čerti a tuláka si odnesou.

Na scénu se vrací svatý Mikuláš, aby připomněl, že člověk by se měl špatných činů vyvarovat a pokud se již něčeho špatného dopustí, měl by se to snažit napravit hned, protože nikdy neví, který jeho den je tím posledním.

Lucifer a jeho Krampusové

V závěrečné části hry se přihrne čert zvaný Eheteufel. Ten vypráví, jakým způsobem ničí lidem manželství.

Na scéně ho následně střídá sám Lucifer, kterého musí dva další Krampusové držet raději na řetězech. Lucifer spouští svůj negativní monolog, ve kterém si také pochvaluje, že má na světě spoustu pomocníků.

Na závěr svého proslovu svolává své příznivce k sobě, během čehož sebou škube na řetězech tak divoce, že se z nich nakonec utrhne. Spolu s ostatními čerty se tak dostane mezi diváky a nastává trochu chaos, během kterého člověk může snadno pekelným pometlem dostat našleháno. Ale nebojte se, není to nic drastického, dokonce se říká, že jednou šlehnutí od Krampuse přináší do dalšího roku zdraví a štěstí.

A pokud mají Krampusové opravdu na někoho políčeno, tak jsou to místní obyvatelé. Asi jsou v pekle o jejich skutcích lépe informováni :)

Svůj průvod Krampusů má také Tauplitz

Toto představení se 5. prosince nehraje jen v Bad Mitterndorfu, ale také třeba v obci v obci Tauplitz. Zde se v tento den po setmění odehrávají celkem dvě představení. Některé figury a provedení se drobně liší, smysl hry ale zůstává stejný. Za zmínku stojí určitě i část zdejšího představení, během kterého se dohaduje představitel Zimy s představitelem Léta, které roční období je užitečnější a hezčí.

A málem bychom vás zapomněli upozornit – ať už navštívíte představení v Bad Mitterndorfu nebo Tauplitzu, v obou dvou případech si dávejte pozor na dvě postavy. Jednou je Schmied čili kovář a druhou Habergeiß, což je něco jako koza :) Oba dva se proplétají davem, přičemž Schmied rád poklepává kladívkem lidem do bot a Habergeiß zase pro změnu krade čepice.

Ať si užijete tradice a neztratíte čepice :)
vám přejí

Vevi a Václav

Autor článku: Vevi a Václav

Mohlo by Vás zajímat