Hinterstoder v létě – tip na výlet (videoTIP)

6. 10. 2016

Snad každý milovník zimních sportů zná lyžařské středisko Hinterstoder. Coby krásné alpské místo pro dovolenou v období bez sněhu je známý ale už znatelně méně. V dnešním článku vás proto vezmeme právě sem a přidáme i videoTIP s krásnými výhledy na majestátné vrcholy hor.

Příjezd k lanovce na Hinterstoder

Spodní stanice lanovky se nachází v samém centru obce Hinterstoder. K zaparkování vašeho vozu můžete zdarma využít zdejší velké parkoviště, informační cedule umístěné v obci vás k němu spolehlivě navedou. Z parkoviště se vydejte doprava od krátkého zatravněného tunelu, který v zimním období slouží jako dojezdová trasa přímo z lyžařského areálu.

Po 5 minutách chůze již po levé straně uvidíte kabinovou lanovku. Pokud máte výhodnou letní kartu Pyhrn-Priel AktivCard, nemusíte ani chodit k pokladně, prostě jen pokračujte rovnou v cestě ke kabinové lanovce.

Lanovkou na začátek výletního okruhu

Kabinovou lanovkou se vyvezete na tzv. Hutterer Böden. Tady se od horní stanice kabinové lanovky vydáte přes pláň okolo restaurací až k sedačkové lanovce Höss Express, která vás vyveze do výšky 1 858 m n. m. na tzv. Hutterer Höss.

Hinterstoder tipy na výlety
Hinterstoder tipy na výlety
Hinterstoder tipy na výlety
Hinterstoder tipy na výlety
Hinterstoder tipy na výlety

Působivý výletní okruh Höss Alpin Runde

Horní stanice sedačkové lanovky Höss Express bude začátkem i koncem dnešního, dva a půl hodinového, výletního okruhu.

Od lanovky se vydejte doleva, protože tím si ušetříte velké stoupání. :) Cesta je značená jako Höss Alpin Runde (delší okruh) a Höss Runde (kratší okruh). Po dobře viditelné cestě se během 30 minut dostanete k první vyhlídkové plošině s názvem Dachsteinblick.

Až si dostatečně užijete krásných výhledů, pokračujte po serpentýnách dále nahoru. Během 20 minut tudy dorazíte k další vyhlídkové plošině, která se jmenuje Schafkögel.

Odtud se můžete vrátit buď stejnou cestou zpátky k první vyhlídce a pak pokračovat dále dolů, až vás serpentýny dovedou k vodní nádrži nebo to můžete dolů vzít přímou a rovnou, ale o to strmější cestou, která vede pod lany vleku.

Okolo vodní nádrže se nabízí příjemná promenáda, která bývá častým cílem rodin s malými dětmi a starších lidí, kteří si chtějí od lanovky udělat jen malou nenáročnou procházku.

TIP: Vydejte se na výlet hned první ranní lanovkou. Vyhnete se velkému množství turistů, kteří na výlet vyrážejí po pozdějších snídaních.

Během výletu se můžete zastavit na jídlo a pití v horských chatách a to u obou horních stanic lanovek, jak sedačkové, tak i kabinové. My jsme si pro pivní zastávku vybrali chatu Lögerhütte u horní stanice kabinové lanovky.  Po příjemném odpočinku jsme se pak již vydali kabinkou zpět do údolí.

Řeznictví, které není řeznictvím

Naproti spodní stanici kabinové lanovky nás zaujal obchod s názvem „Fleischerei“ (řeznictví). Byla sobota odpoledne, takže nás překvapilo, že v tomto obchodě mají ještě otevřeno. Když jsme přišli blíže, ukázalo se, že toto řeznictví není řeznictvím, ale velmi příjemnou kavárnou s dobrou kávou, chutným domácím zákuskem a milou obsluhou. Motto kavárny nesoucí se v duchu myšlenky, že uvnitř nenalézá člověk vždy to, co na první dojem zvenčí odhaduje, tady tedy plní do puntíku :)

Zdejší zastávka na odpolední kávu byla krásnou a dojmy dokreslující tečkou za našim příjemným výletem.

Přejeme vám krásné počasí pro vaše putování po Alpách.

Václav a Vevi

Autor článku: Václav a Vevi

Mohlo by Vás zajímat