Kouzelná vesnička Pürgg (videoTIP)

7. 9. 2017

Hledáte takovou tu typickou horskou vesničku, která by si zasloužila reportáž v časopise o venkově? My jsme ji našli. Jmenuje se Pürgg a leží kousek od lyžařského střediska Tauplitz. 

Když jsme poprvé navštívili vesnici Pürgg, doslova nám učarovala. Její úzké uličky s téměř nulovou dopravou na vás dýchnou svojí poklidnou atmosférou a najednou máte pocit, že se snad zastavil čas.

Ano, jakoby se opravdu zastavil.
Tak se na chvíli zastavte také a začněte vnímat své okolí … 

… slyšíte?

Do ticha začíná bít zvon z věže kostela sv. Jiří. Jeho zvonění vás zve k nahlédnutí na místní hřbitov s pěkným výhledem do údolí. 

Poté se vracíte zpět do centra vesnice. Projdete okolo krásně rozkvetlých růží pnoucích se po zdi starého domu. Cestou vás pozdraví kočka na své odpolední procházce. Začnete lehce stoupat do kopce.

Ještě vás čeká vás pár schodů a už jste u kaple sv. Jana (Johanneskapelle) z 12. století. Vezmete za kliku a dveře se s vrznutím otevřou. Máte štěstí. Díváte se pod ruce restaurátora, který obnovuje zašlé fresky. 

Až opět vyjdete ven, posaďte se na lavičku pod třemi kříži a užívejte si výhledu do údolí. 

… slyšíte?

Harmonika. Někdo hraje na tahací harmoniku. Jdete po zvuku. Tóny každým krokem zesilují a najednou se přidává ještě kytara a basa. Přicházíte k hostinci Gasthoff Krenn. Tři muzikanti hrají venku před restaurací. Servírka v tradičním kroji nosí hostům, kteří se uvelebili na zahrádce, jídlo. 

Nemáte úplně hlad, ale kvůli té příjemné atmosféře se aspoň posadíte na kávu. Uvnitř restaurace, na staré almaře, leží plech s čerstvým štrůdlem. Vůně pečených jablek vám napoví, že k té kávě přece jen chybí ještě něco k zakousnutí. 

Příjemně strávené odpoledne v úzkých uličkách vesničky Pürgg, nemyslíte?

…slyšíte?

Kostelní zvon z kostela sv. Jiřího se s vámi loučí. 

Vánoce v Pürggu

Chtěli byste zažít nezaměnitelnou vánoční atmosféru v Pürggu? Máte možnost. Místní připravují v době adventu po dva víkendy adventní trhy, které byste měli určitě navštívit.

Abychom vás naladili, podívejte se na náš videoTIP na výlet z adventního Pürggu. (vyjde 23.11.2017) - odebírejte náš video kanál na YOUtube

Kde zaparkovat

Do vesnice Pürgg mají vjezd povolený pouze místní.                                                                                                  

Pro návštěvníky je připravené parkoviště před vesnicí a je zdarma. Od něj pěšky budete v centru vesnice během 5 minut. 

Máte svou oblíbenou alpskou vesničku? Podělte se na našem facebooku. Budeme rádi za každý další tip od vás. 

Přejeme vám spoustu hezkých dovolenkových chvil :)

Václav & Vevi

 

Podívejte se na další videoTIPy na výlety z regionu Ausseerland- Salzkammergut.

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat