Salzwelten - solný důl v Altaussee (videoTIP)

13. 7. 2016

Dnes nám počasí moc nepřeje, tak volíme jinou možnost než se vydat na výlet do přírody. Jdeme objevovat krásy podzemí a to podzemí nejen tak ledajakého. Pojďte i vy se s námi podívat do Solného dolu v Altaussee, kde nacisté na sklonku 2. světové války ukrývali nakradená umělecká díla nevyčíslitelné hodnoty.


Přidejte si nás k odběru na Youtube nebo na Facebooku, abyste nezmeškali žádný z našich videoTIPů na výlet.

Cesta k solnému dolu Altaussee

Největší aktivní solný důl v Rakousku se nachází nad jezerem Altaussee v oblasti Ausseerland – Salzkammergut. Většina cesty, kterou pojedete, je stejná jako příjezd k vysokohorské silnici vedoucí na horu Loser. Popis cesty najdete v článku o Loseru. Těsně před příjezdem ke spodní stanici lanovky lyžařského střediska Loser uvidíte odbočku doleva. Cesta k solnému dolu je dobře značená, jeďte tedy prostě po cedulích „Salzwelten“.

Od odbočky budete stoupat cca 10 minut vzhůru, až přijedete k parkovišti před vstup do solného dolu. Parkování je zdarma. V hlavní sezoně se vám může stát, že dříve než dojedete ke vstupu, tak vás již odchytí druhé odstavné parkoviště, které se využívá v případě, že nahoře už k parkování není místo. Pokud se vám to stane, tak pokračujte po silnici nahoru pěšky a během chvíle již dojdete ke vstupu.

I Češi, kteří německy nemluví, zde budou rozumět

Jakmile vejdete do budovy s název Steinberghaus, uvidíte obchod se suvenýry a zároveň i pokladnu. Tady si zakupte vstupenku. Pokud máte výhodnou letní kartu Sommerclou card, tak ji na pokladně ukažte a vstup na prohlídku budete mít zdarma. 

Požádejte paní pokladní o pronájem Ipodu s českým výkladem. Cena pronájmu je 2,50€ /zařízení.

Při prohlídce dojde i na klouzačku

Prohlídky dolu probíhají ve skupinách s průvodcem. Až přijde čas pro vaši prohlídku, tak si obléknete bílé ochranné oblečení, která vám zde na začátku prohlídky zapůjčí. Žádné obavy, mají různé velikosti  … i na vás. :) Není to sice žádný poslední model z pařížských módních mol, ale aspoň nemusíte mít strach, že by se vám děti v dole umazaly.

Když už je oblečená celá skupina, prohlídka může začít.

Průvodce vás provede štolami, jejichž stěny jsou tvořeny z kamenné soli. Barvy kamenů a jejich měnící se tvary jsou opravdu fascinující.  

A co během prohlídky uvidíte? To necháme zahaleno tajemstvím. Jen vám prozradíme, že nejen děti, ale i dospěláci se mohou těšit na podzemní havířskou skluzavku, na kterou jsme se moc těšili i my. :-)

Altaussee-solny-dul
Altaussee-obrazy-válka
Altaussee-obrazy-válka-03
Altaussee-obrazy-válka-02

Ideální skrýš pro schování uměleckých děl

I Michelangelo, Dürer, Rubens, Vermeer a mnoho dalších malířů, respektive jejich umělecká díla, našla přímo v dole v Altaussee na pár let své místo. Nacisté během druhé světové války vykrádali umělecké díla z veřejných a soukromých sbírek. Všechna tato díla měla být součástí plánovaného Führer muzea, které mělo vzniknout ve městě Linz. Do té doby bylo ale potřeba díla někde uskladnit, nacisté proto hledali místo, kde by vše bylo v bezpečí. A důl v Altaussee byl díky svému konstantnímu prostředí, co do teploty i vlhkosti, tím pravým místem.

Odvážní havíři

Protože se válka blížila ke konci a prohra Německa již byla nevyhnutelná, rozhodli se nacisté, že uloupená umělecká díla spojencům nenechají. V dubnu 1945 proto do beden naskládali výbušniny, jejichž detonace, měla za úkol nenávratně zničit veškeré umění, které zde bylo ukryto. Tyto bedny doručili do dolu s tím, že se jedná o další umělecká díla a přikázali je uložit ke sbírkám. Místní havíři však plán Němců naštěstí odhalili a bedny s výbušninami odvezli pryč od uměleckých děl.

Hodnota zachráněných děl z dolu v Altaussee se dnes odhaduje na 6,5 miliardy dolarů.

Speciální jednotka na záchranu uměleckých děl

Již v roce 1943 vydal generál Dwight Eisenhower dekret, že nesmí být bombardovány významné umělecké památky. O rok později byla sestavena zvláštní jednotka 10 odborníků v oblasti umění, která pod vedením George Stouta, významného kunsthistorika z Harvardovy univerzity v USA, dostala na základě dalšího dekretu za úkol zachránit co nejvíce uloupených pokladů.

Příběh tohoto výjimečného záchranného týmu byl i zfilmován a to pod názvem Památkáři (v orig.: Monuments Men), do hlavní role byl obsazen George Clooney.

Skupina měla dva hlavní cíle. Zachránit Michelangelovu Madonnu uloupenou z belgických Brug a Gentský oltář. Obě dvě díla se nacházela v solném dole Altaussee.

Suvenýry nakonec

POZOR: Prohlídka trvá 90 minut a v dole je konstantní teplota 7 °C. Proto doporučujeme si na tuto prohlídku vzít určitě mikinu a pevnou obuv. Na tílko a žabky to prostě není.

Možná si říkáte, co budete tak dlouho v podzemí dělat. To jsme si mysleli také. A nakonec nám tam ten čas velmi rychle utekl. Celý koncept je tak perfektně zpracovaný, že se určitě nudit nebudete.

Po skončení prohlídky si můžete zakoupit suvenýry, které jsou jak jinak než ze soli. A pokud byste tápali, jaký si vybrat, tak postačí si koupit jen mlýnek se solí, abyste si třeba při přípravě snídaně vzpomněli na nevšední zážitek ze solného dolu v Altaussee.

Krásné zážitky i za deštivého počasí vám přejí

Václav a Vevi

Více tipů na výlet v okolí Altaussee najdete zde

Autor článku: Václav a Vevi

Mohlo by Vás zajímat