Z hory Grünberg okolo vrcholu Traunstein a ještě lodí do Gmundenu

14. 9. 2017

Jste u jezera Traunsee a přemýšlíte, kam vyrazit na celodenní výlet? V dnešním videoTIPu vás vezmeme okolo vrcholu Traunstein. Nejdříve se vyvezeme lanovkou a na konci výletu se svezeme lodí po jezeře Traunsee.

Kde zaparkovat auto v obci Gmunden

V první části výletu vystoupáme lanovkou na horu Grünberg. Pokud nebydlíte přímo v Gmundenu a pojedete autem, počítejte raději s tím, že parkoviště u spodní stanice lanovky má omezenou kapacitu. Speciálně v letních měsících, kdy počasí zve ke koupání v jezeře Traunsee, jsou parkovací místa brzo obsazená. V mapce na konci článku najdete vyznačené místo spodní stanice lanovky na Grünberg, u které se zmíněné parkoviště nachází.

Od horní stanice k jezeru Laudachsee

Od horní stanice se k jezeru Laudachsee dostanete po zpevněné cestě (turistická cesta číslo 410) během 45 minut.

Tento úsek je ideální i pro kočárky. U jezera se nachází restaurace Ramsaualm, která je oblíbeným výletním cílem mnoha rodin. Pro zpestření dne si na břehu můžete udělat piknik, a jestli bude počasí na koupání, můžete se v jezeře i vykoupat.

Po jištěné cestě okolo vrcholu Traunstein

My pokračujeme dál. Rodiny se skotačícími dětmi necháváme za sebou a pomalu se připravujeme na úsek před námi. Naším dalším cílem je restaurace Mairalm-Jausenhütte, která se nachází z druhé strany vrcholu Traunstein.

Přibližně 10 minut za jezerem odbočíte z hlavní cesty vpravo na pěšinu, která strmě stoupá a stoupá. V posledním úseku vás čeká jištěná cesta, která si žádá již trochu jistější chůzi. 

Cesta se lomí u odbočky k vrcholu Katzenstein. A teď už se bude jen klesat a klesat. Stále jdete po turistické cestě číslo 410 a přibližně po hodině dojdete k malebné restauraci Mairalm-Jausenhütte.

Tunelem k lodi a lodí do Gmundenu

Od restaurace Mairalm-Jausenhütte pokračujte po cestě dolů. Minete odbočku k vrcholu Traunstein. Za 40 minut dojdete ke dvěma po sobě jdoucím tunelům. Je dobré vzít si s sebou baterku nebo mít alespoň světlo na mobilním telefonu.

Stále pokračujte po cestě, až dojdete k jezeru. Běžte po široké cestě a za chvíli dojdete k asfaltové silnici. V tomto místě je konečná stanice malého panoramatického vláčku. Pokračujte dál a za cca 800 metrů dojdete k restauraci Hois´n Wirt, odkud odjíždí parník.

Aktuální jízdní řád lodní dopravy na Traunsee.

My jsme se z této stanice svezli do Gmundenu (zastávka Gmunden Rathausplatz). Odtud se příjemnou procházkou městem a podél břehu jezera dostanete zpátky ke spodní stanici lanovky na Grünberg. Od přístaviště ke spodní stanici lanovky počítejte s cestou tak na 15 – 20 minut.

Pokud jste z výletu už unaveni a procházku městečkem Gmunden byste si raději nechali na příště, můžete z lodě vystoupit i blíže svému autu. Od zastávky Grünbergseilbahn je to k parkovišti u spodní stanice lanovky sotva 5 minut chůze.

Zarezervujte si online vaši dovolenou u jezera Traunsee.

Přejeme vám krásnou dovolenou u jezera Traunsee.

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat