James Bond – Elements 007 - Sölden (videoTIP)

9. 1. 2022

Vydejte se s námi po stopách Jamese Bonda. V dnešním videoTIPu vás vezmeme na místo, kde byl natáčen díl s názvem Spectre. Dejte si den odpočinku a zažijte lyžařské středisko Sölden úplně jinak.

Kdo by neznal příběh Jamese Bonda, že? Ale věděli jste, že velká část filmu s názvem Spectre z roku 2015 byla natáčena v rakouských Alpách? Filmaři si pro tento film vybrali hned dvě, pro nás známé, lokality. Tou první se stalo jezero Altaussee v regionu Ausseerland – Salzkammergut.

A druhou lokalitou byl právě Sölden, kde jako vzpomínku na natáčení dokonce postavili muzeum s názvem Elements 007. A není to muzeum jen tak ledajaké. Nachází se v nadmořské výšce 3 040 m těsně pod vrcholem hory Gaislachkogl.

Muzeum Jamese Bonda leží u horní stanice lanovky Gaislachkoglbahn II, takže jej můžete navštívit i během dne, když lyžujete. Ale chodit v lyžákách po muzeu je fakt otrava. Máme pro vás lepší nápad. Dejte si den odpočinku a zažijte lyžařské středisko Sölden zase jinak.

Půjčte si saně

Aby den nebyl jen o návštěvě muzea, vypůjčte si taky saně. Ale pozor. Saně je potřeba zapůjčit v obchodě se sportovním vybavením již u spodní stanice lanovky Gaislachkoglbahn I. Na pokladně si pak kupte jízdenku na vrchol Gaislachkogl a zpět jen do spodní stanice lanovky Gaislachkoglbahn II.

Se saněmi se vyvezte do mezistanice lanovek Gaislachkoglbahn a zde saně odložte. My jsme je postavili na stranu k ostatním sáňkám. Dál pojedete lanovkou Gaislachkoglbahn II již bez saní.

Restaurace IceQ

Jestli jste požitkáři, milujete skvělé jídlo a pití v kombinaci s úžasnými výhledy na Alpy, určitě se musíte zastavit v restauraci IceQ, která leží u horní stanice lanovky Gaislachkoglbahn II.

Když navštívíte restauraci hned ráno, rezervaci nebudete s velkou pravděpodobností potřebovat. Pokud se rozhodnete, že chcete v restauraci poobědvat, raději si ale místo včas zarezervujte.

My jsme si chtěli zajít ráno jen na kávu. No, ale pak ke kávě přibyl zákusek, a pak víno … No, co vám budeme vyprávět. Ty výhledy nás prostě nechtěly pustit pryč. :)

Kdo je znalcem Jamese Bonda, neunikne mu, že restaurace byla součástí kulisy ve filmu Spectre. Jen ji pro potřeby filmu upravili trochu jinak.

Muzeum Jamese Bonda – Elements 007

Po vydařeném občerstvení a lenošení s krásnými výhledy jsme u pokladny, která se nachází u vstupu do restaurace IceQ, zaplatili vstupné do muzea.

Celým muzeem návštěvníky provází příběh Jamese Bonda. Interaktivní prvky s detailními maketami jednotlivých filmových scén vás pohltí a budete si chtít hned večer film zase pustit.

IceQ
Ice Q - restaurace
Ice Q - výhled z kavárny
IceQ
IceQ
Element007
Elements007
Solden
Solden

Hurá na sáňky

Až si dostatečně užijete muzea, výhledů a gastro zážitků, vydejte se lanovkou zpět do mezistanice. Pokud jste nahoře vynechali restauraci IceQ, můžete se najíst také v mezistanici lanovek v lyžařské jídelně. A pak už hurá pro odložené saně. :)

Nástup na sáňkařskou dráhu je hned před zmíněnou jídelnou. Navedou vás ukazatele.

Délka celé sáňkařské dráhy je 7,3 km. Začnete klesat z výšky 2 170 m n. m. až do 1 366 m n. m., takže během jízdy sjedete 804 m výškového rozdílu. Sáňkařská dráha patří do obtížnosti červené sjezdovky.

POZOR. Nejedná se o sáňkování za chalupou. Takže pokud máte malé batole, u kterého si myslíte, že to bude paráda zážitek, tak dost možná nebude. Cestou jsme potkali několik rodin s malými dětmi, které spíše brečely, než se radovaly. A to je pak kromě otráveného zážitku i dost nebezpečná jízda.

Sáňkařská dráha je jednou v týdnu (aktuálně ve středu) osvětlena, a tak si můžete užít sáňkování až do pozdních hodin. Přestože je cesta osvětlená, večer si s sebou doporučujeme vzít ještě čelovky.

Cíl je u hlavní cesty směrem na Obergurgl a Vent. Ke spodní stanici lanovky Gaislachkoglbahn, kde vrátíte sáňky, se dostanete během 5 minut chůze.

Tak pěkné sáňkování a pozor na agenty. :)

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat