Cestování autem do Rakouska

2. 5. 2016

Plánujete cestu do Rakouska autem? Pokud ano, tak by pro vás náš příspěvek mohl být užitečný.
Rakousko, jak v letním, tak i zimním období, bývá častým cílem pro dovolenou a díky své vzdálenosti z České republiky a Slovenska většina z nás využívá k přepravě auto. V našem článku se dozvíte tipy, které vám pomohou při vaší cestě do Rakouska.

Jaké hraniční přechody použít?

Pokud cestujete z Prahy směrem do Tyrolska (směr Innsbruck), tak můžete využít dvou hraničních přechodů. Díky hotové dálnici bude nejrychlejší cesta směrem na Plzeň s následným hraničním přechodem Rozvadov a pak již dále přes Německo, buď směrem na Rosenheim nebo přes Mnichov na Garmisch-Parterkirchen. Pokud pojedete přes GaPa (Garmisch-Partenkirchen) a nebude vám vadit od Innsbrucku cestovat mimo dálnici, tak můžete ušetřit i za dálniční známku.

Druhá cesta je na České Budějovice, na hraniční přechod Dolní Dvořiště. Dále pojedete po silnici na Freistadt, odkud již vede dálnice směrem na Linc. Odtud pokračujete směr Salcburk. Informační tabule s rychlostním omezením vás informuje, že přejíždíte rakousko-německé hranice. Před Kufsteinem se pak opět vrátíte zpět do Rakouska a již zanedlouho se budete blížit k Innsbrucku.

Přechod Dolní Dvořiště je ideální i pro ty, kteří cestují do oblasti Horního Rakouska, Štýrska, Salcburska nebo až do Korutan.

Pro ty, kteří mají jako výchozí bod své dovolené Brno, je nejoblíbenějším hraničním přechodem Mikulov nebo cesta přes Znojmo k hraničnímu přechodu Hatě. Odtud pak dále přes vinařskou oblast Wachau směrem na Salcburk, Rosenheim a na Innsbruck. Pokud budete cestovat do Korutan, tak nejlepší možností je právě hraniční přechod v Mikulově. Pojedete od něj pak směrem na Vídeň a Graz.

Pro návštěvníky z Bratislavy je určen hraniční přechod Bratislava - Jarovce, odtam směr na Vídeň a dále pak stejnými cestami, jako mohou jet i Brňáci.

Aktuální informace z dopravy nejen v Rakousku

Potřebujete vědět jaká silnice je uazvřena? Kde potřebujete mít nasazené řetězy?
Podívejte se na oficiální stránky ÖAMTC, kde najdete aktuální informace z dopravy.

 

Rakouská dálniční známka na rok 2019

V Německu dálniční známku nepotřebujete, v Rakousku je již ale dálniční známka potřeba.

Ceny dálničních známek v Rakousku pro rok 2019

Doba / hmotnost

Motocykl

Auto do 3,5 tun

10 dnů

5,30 €

9,2 €

2 měsíce

13,4 €

26,8 €

1 rok

35,5 €

89,2 €

 

  

Kromě dálniční známky jsou některé úseky placené extra. Jedná se především o u různé tunely a mosty. Souhrn všech poplatků najdete zde. Dále jsou zpoplatněny některé zdejší horské silnice. Aktuální ceny najdete zde.

Kde koupit rakouskou dálniční známku?

Ti, kteří neradi nechávají nákup dálniční známky na poslední chvíli, mohou zakoupit známku již v předstihu. Doporučujeme nákup u UAMK, částka přepočítaná na české koruny je ale proti € každopádně trochu vyšší.

Pro ty, co volí nákup dálniční známky až po cestě, pak platí nepsané pravidlo, že čím blíže k hranicím, tím výše cena dálniční známky stoupá.

Srovnání cen dálniční známky na 10 dnů

Název místa nákupu dálniční známky

Cena dálniční známky na 10 dnů

Oficiální cena dálniční známky v Rakousku

240,3 Kč (8,90 €; možné platit pouze € nebo kartou)

UAMK

260 Kč

Čerpací stanice TANK ONO, Dolní Dvořiště

275 Kč

Čerpací stanice MOL, Svatá Kateřina – Rozvadov

289 Kč

Čerpací stanice MOL, Chvalovice - Hatě

260 Kč

Čerpací stanice MOL, Mikulov

289 Kč

  Uvedené ceny jsou z února 2017

Povinné vybavení na cestu

Povinné vybavení vozidla je stejné jako v České republice. Ale pozor, reflexní vestu uznává rakouská policie jen v barvě oranžové a musí ji mít k dispozici každý člen posádky vozidla! Veškeré informace o povinné výbavě naleznete na stránkách UAMK v bodě 11.9. V zimním období by ve vašem voze neměly chybět sněhové řetězy a osoba, která je umí v případě potřeby nasadit :)

Víte, jak správně upevnit lyže v autě při cestě po Rakousku? Podívejte se na náš článek, ať zbytečně neplatíte pokuty.

Ceny benzínu v Rakousku

Pokud řešíte, zda natankovat plnou nádrž ještě v České republice anebo tankovat později v Rakousku, tak vám určitě pomohou informace o porovnání cen pohonných hmot, které jsou aktualizované 3x týdně. Stejně jako u nás i v Rakousku pak samozřejmě platí, že mimo hlavní tahy a dálniční úseky je tankování levnější.

Důležitá telefonní čísla

 Tísňové volání  

 112

 Policie  

 133

 Ambulance

 144

 Hasiči

 122

 

Pokuty v Rakousku

Než bychom vypisovali celý seznam možných pokut, se kterými se můžete setkat nejen na rakouských silnicích, tak raději přidáváme zajímavý odkaz, kde je již vše přehledně zpracované.

No a na závěr už nám jen zbývá, abychom vám popřáli šťastnou cestu na vaši dovolenou :)

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat