Výlet k prameni řeky Piessling (videoTIP)

13. 10. 2016

Jste na dovolené v oblasti Hinterstoder a přemýšlíte, kam se vydat na odpolední výlet? Máme pro vás videoTIP. Vezmeme vás na okružní výlet k prameni řeky Piessling, největšímu krasovému prameni Horního Rakouska.

Začátek cesty

Ideálním výchozím bodem pro tento výlet je parkoviště u hlavní silnice v obci Rossleithen. V obci je parkovišť hned několik, my jsme zaparkovali u restaurace „Gasthaus zum Sengsschmied“, která se nachází po pravé straně při příjezdu od Vorderstoderu.

Hurá k prameni řeky Piessling

Od parkoviště se vydejte po pravém břehu řeky (cesta je značená) k historickým budovám továrny na kosy. Od námi zmíněného parkoviště je to k továrně cca 10 minut pěší chůze. Před továrnou odbočte vlevo a jděte dále po asfaltové silnici, která je obklopena loukami. Dojdete k prvnímu statku a u toho budete pokračovat v cestě po silnici do kopce.

Během 10 minut dorazíte k turistické ceduli, která vás nasměruje k prameni řeky Piessling. Sejdete z hlavní silnice na lesní pěšinu, po které dojdete k řece. Za můstkem pokračujte po levém břehu řeky proti jejímu proudu. Během krátké doby dojdete až k prameni.

Pramen řeky Piessling

Pramen řeky Piessling není jen tak obyčejným pramenem. Jedná se o největší krasový pramen Horního Rakouska, který je hluboký nejméně 70 m. S cílem stanovit hloubku pramene zde již proběhlo mnoho ponorů, konečné číslo však nepřinesl žádný z nich.

S velkou pravděpodobností se jedná o velmi rozvětvený systém jeskyň, který pojme většinu srážek z velké části oblasti Warscheneck.

řeka Piessling
řeka Piessling
řeka Piessling
řeka Piessling
řeka Piessling

Zachovalý vodní mlýn „Stummermühle“

Při cestě zpět pokračujte pořád dále po proudu řeky. Asi v půlce cesty uvidíte na druhé straně řeky vodní mlýn. O kousek dál je most, který vás převede na druhou stranu a tak se pohodlnou cestou můžete dostat až k mlýnu.

Tento historický mlýn se dvěma vodními koly je posledním, v dobrém stavu, dochovaným selským mlýnem v oblasti Pyhrn-Priel. V roce 1997 byl s velkou snahou za asistence odborníků obnoven a je tedy opět přístupný návštěvníkům. V letním období se zde konají pravidelné prohlídky s průvodcem.

Cesta k továrně na kosy

Ještě však není všem zajímavostem konec. Od mlýna pokračujte po proudu řeky (teď již po jejím pravém břehu), až dojdete k továrně, která patří k posledním, stále fungujícím továrnám na kosy. V této továrně byla vyrobena dokonce i nejdelší kosa na světě. Měří 545 cm a váží neuvěřitelných 71 kg. Můžete si ji na vlastní oči prohlédnout, visí totiž na dřevěném přístavku hned na začátku areálu továrny.

Tady náš výlet končí. Odtud již ke svému autu trefíte. :)

Přejeme vám spoustu zajímavých výletů
Václav a Vevi

Autor článku: Václav a Vevi

Mohlo by Vás zajímat