Výlet na horu Schafberg nad jezerem Wolfgangsee (videoTIP)

2. 8. 2018

V dnešním videoTIPu vás vezmeme na jedinečnou horu Schafberg, která se vypíná nad známým jezerem Wolfgangsee.

Lodí ze Strobl do St. Wolfgang

Abychom využili všech dopravních prostředků, které nám okolí jezera Wolfgangsee nabízí, začneme náš výlet v obci Strobl, kde nasedáme na loď a po jezeře doplujeme na zastávku „St. Wolfgang – Schafbergbahn“.

Více informací o lodní dopravě po jezeře Wolfgangsee včetně cen a jízdního řádu.

Parním vláčkem až na horu Schafberg

Cink, cink! Zazvonil lodní zvonec a pohádky…
… je teprve začátek. A to ne jen tak ledajaké. :)

Po výstupu z lodě jen přejděte silnici a už uvidíte spodní stanici zubačkové dráhy Schafbergbahn.

Vláček je v hlavní sezoně dost vytížený, takže doporučujeme zarezervovat si jízdu buď předem přes internet, nebo rovnou na místě hned po vystoupení z lodě.

Ve spodní stanici je Wi-Fi a společnost vás vyzývá ke stáhnutí aplikace, ve které najdete aktuální informace. Pokud můžete, udělejte to, bude se vám to hodit. V hlavní sezoně jezdí vlak i častěji, než je uvedeno v tištěném prospektu. A v nabízené aplikaci najdete všechny spoje včetně aktuální obsazenosti.

Pokud plánujete jet vláčkem nejen nahoru, ale i dolů, zarezervujte si hned po vystoupení z vlaku rovnou cestu zpět. Platná zpáteční jízdenka neznamená automaticky i rezervaci místa v některém ze zpátečních spojů.

Vláček na horu Schafberg jezdí po nejstrmější ozubnicové dráze Rakouska již od roku 1893. Během 40 minutové jízdy ujede 5,48 kilometrů a přitom překoná výškový rozdíl 1 190 m.

A parní lokomotivy? Byť jim dnes již pomáhají mladší dieselové lokomotivy, tak do starého železa rozhodně nepatří. Stále vykonávají svoji práci a řadí se tak mezi nejstarší parní ozubnicové lokomotivy na světě, které jsou stále ještě v provozu. 

Více informací o Schafbergbahn včetně cen a jízdního řádu.

Podívejte se na nabídku ubytování v okolí jezera Wolfgangsee

Hora Schafberg

A jsme nahoře na hoře. :) Od horní stanice vlaku se během chvíle dostanete k horskému hotelu Schafbergspitze a na vrchol hory Schafberg do výšky 1 783h m n. m.

Z hory je nádherný panoramatický výhled na okolní vrcholy a 5 známých jezer (Fuschlsee, Mondsee, Attersee, Traunsee a Wolfgangsee).

Na severní straně hory se nelekněte, stěna hory zde padá prudce dolů do údolí. Je to výrazné poznávací znamení, díky kterému je hora Schafberg lehce rozeznatelná od okolních vrcholů.

V již zmíněném horském hotelu Schafbergspitze je i restaurace, ve které se můžete najíst a občerstvit. Byť si v Rakousku zpravidla pochvalujeme, že cenový rozdíl mezi restaurací v údolí a na vrcholu není zase tak znatelný, tak tady na Schafbergu to neplatí. Ceny jídla i pití jsou zde znatelně vyšší.

Jak už to tak bývá, díky vláčku se hora Schafberg stává snadno dostupná = velmi navštěvovaná. Tak raději počítejte s velkým množstvím turistů.

TIP: Chcete si užít horu Schafberg bez turistů? Zarezervujte si noc v horském hotelu Schafbergspitze, jako jsme to udělali my. Po odjezdu posledního vlaku s turisty si budete moct výhledy užít konečně v klidu. Jako bonus vás navíc čeká krásný západ slunce (a ranní ptáčata i východ). :)

Malebné město St. Wolfgang

Od spodní stanice Schafbergbahn se dejte doleva podél jezera až přijdete do historické části městečka St. Wolfgang, které je známým poutním místem. Nezapomeňte navštívit místní kostel ze 14. století.

TIP na výlet

Jestli plánujete výlet na horu Schafberg s kombinací lodě a vláčku, pak vyrazte nejlépe z obce Strobl lodí tak, jak jsme to udělali my. Vyvezte se vláčkem Schafbergbahn nahoru a zpět se vraťte pěšky po cestě, podél které vás během sestupu bude doprovázet výhled na jezero Wolfgangsee. Cesta z hory ke spodní stanici Schafbergbahn trvá cca 2 hodiny chůze.

Přejeme vám krásné putování po okolí jezera Wolfgangsee.

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat