Salzkammergut (Solná komora)

18. 5. 2017

Salzkammergut neboli česky Solná komora je jedinečná krajina hor a jezer. Rozprostírá se na severním okraji Alp a patří k nejvíce vyhledávaným oblastem Rakouska. Tento územní celek, který bývá občas nazýván jako „desátá spolková země Rakouska“, se rozkládá na území tří spolkových zemí. Největší část (72%) zahrnuje Horní Rakousko (Öberösterreich), další území (16%) spadá pod Štýrsko (Steiermark) a nejmenší část (12%) patří pod Salcbursko (Salzburgerland).

Historie a současnost

Název zdejší oblasti dala sůl, která se tady těžila již v době keltského osídlení. V období středověku měnil tento kraj opakovaně majitele, až se nakonec dostal pod císařskou správu. Během vlády Habsburků byla tato oblast od zbylého rakouského území poměrně izolována, mohly zde žít jen osoby, které se zde narodily a bez příslušného povolení se sem nikdo nesměl ani přistěhovat ani odtud odstěhovat.

Z pohledu dějin byl Salzkammergut původně jen oblastí okolo obcí Bad Ischl a Hallstatt, později se rozšířil k obcím Ebensee a Gmunden. Dnes pojem Salzkammergut zahrnuje oblast, která se rozprostírá od jezer Fuschlsee, Wolfgangsee a Mondsee k údolí Almtal a od udolí  řeky Vöckla až po pohoří Dachstein a Grimming.

Z turistického pohledu se Salzkammergut dělí dále ještě na dalších 10 regionů. Jsou to Almtal, Attergau, Attersee, Ausseerland Salzkammergut, Bad Ischl, Dachstein Salzkammergut, Fuschlseeregion, Mondsee – Irrsee, Traunsee a Wolfgangsee.

Místa, která byste během dovolené neměli vynechat

Příroda a kultura tvoří v této překrásné krajině dokonalou symbiózu. Hory, jezera, ledové jeskyně, soutěsky, krásná údolí a zdejší kulturní dědictví jsou ideální kombinací pro nezapomenutelnou dovolenou. Zábavu si zde najde každý - aktivní sportovci, milovníci adrenalinu, pohodoví turisté, rodiny s dětmi, zasnění romantici i příznivci lenivého odpočinku.

Perfektní možnost pro zhlédnutí zdejší krajiny z výšky skýtají mnohé lanovky a zubačky. Jedna z nejkrásnějších a současně nejstarších zubaček vede z obce St. Wolfgang na vrchol hory Schafberg. Na trase dlouhé 5,85 km překonává tato nejstrmější zubačka Rakouska během své půlhodinové jízdy výškový rozdíl 1 190 metrů a své cestující vyveze až na špičku hory.

Hora Schafberg (1 783 m n. m.) je v rámci oblasti Salzkammergut označována za horu nejkrásnější vyhlídkovou. Ze žádného jiného místa v Solné komoře není vidět tolik jezer naráz. Z největších jmenujme Wolfgangsee, Mondsee, Attersee, Irrsee a Fuschlsee. V jižní části celého panorámatu je možné vidět pohoří Tennengebirge, masiv Dachstein a pohoří Totes Gebirge

Svojí jezerní nádherou ohromuje své návštěvníky v létě i v zimě také region Ausseerland Salzkammergut. Jezera Grundlsee, Altaussee, Kammersee, Toplitzsee poskytují v létě osvěžení a v zimě veselou zábavu na ledě. V rámci letní dovolené je v tomto regionu vyhledávaný také výlet okolo 6 jezer na jedinečné alpské náhorní plošině Tauplitzalm.

 

Hledáte inspiraci na výlety? Podívejte se na naše videoTipy ze Salzkammergut.

 

Častým předmětem zájmu jsou působivé jeskyně. Právě v oblasti masivu Dachstein se nacházejí dvě největší a nejznámější z nich,  Mammuthöhle a Rieseneishöhle

V lázeňských střediscích Bad Ischl, Bad Aussee a Bad Mitterndorf lze aktivní dovolenou prostřídat s relaxací a péčí o tělesnou schránku. 

V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na Hallstatt, malé proslulé městečko ležící na břehu jezera Hallstätter  See. Archeologové tady v polovině 19. století odhalili bezmála tisícovku hrobů a našli tisíce předmětů, jako jsou šperky, nádoby apod.  Odtud tedy jméno historického období - hallstattská kultura. Obec patřící do světového dědictví UNESCO je známá také tím, že se zde nachází unikátní kostnice anebo třeba nejstarší solný důl. Díky pozemní lanovce mají dnes k dolu přístup i turisté. 

Objevovat část po části oblast Salzkammergut, to prostě znamená, naplňovat každý den krásnými zážitky. Je toho spousta, co tady stojí za to zažít: plavba po jezeře Wolfgangsee, Traunsee, Attersee nebo třeba  Grundlsee, vyjížďka lanovkou „Schafbergbahn“, ledové jeskyně a vyhlídka zvaná „Pět prstů“, solné doly Salzwelten, císařská vila i císařský park v městečku Bad Ischl, výlet do obory s divokými zvířaty „Cumberland Wildpark Grünau“ a bezpočet dalších výletních cílů, atrakcí a pamětihodností.

Slevová karta Salzkammergut Erlebnis-Card

A protože těch výletních cílů je opravdu hodně, má i tato oblast svoji slevovou kartu pro ty, kteří na své dovolené chtějí ušetřit. Zážitková karta „Salzkammergut Erlebnis-Card“ zajišťuje zvýhodněné vstupné do spousty výletních cílů, k dostání je v turistických informačních kancelářích a některých partnerských hotelech či penzionech.

Bez nadsázky řečeno, Salzkammergut je oblast nejen pohádková, ale určitě i začarovaná, protože kdo jednou se sem podívá, většinou se pak již vrací. Nádhera a různorodost zdejší krajiny se 76 jezery, četnými řekami, spoustou potoků, zelenými kopci a dech beroucí horskou scenérií naplňuje člověka od údolí až po horské vrcholy prostě štěstím, inspirací a energií pro každý další den.

Autor článku: Vevi

Mohlo by Vás zajímat