Wildes Mannle v Ötztálských Alpách (videoTIP)

10. 6. 2021

Pojďte s námi na vrchol Wildes Mannle (3 019 m n. m.) v Ötztálských Alpách. Není to výlet úplně pro každého, ale ve srovnání s ostatními třítisícovkami je cesta k vrcholu docela dobře přístupná. Odměnou za výstup je nádherný výhled na Wildspitze, druhou nejvyšší horu Rakouska a ostatní vrcholy v Tyrolsku.

 

 

Nástupní místo a kde zaparkovat

Na samém konci Ötztalského údolí, v nadmořské výšce 1 890 m, se nachází malá vesnička Vent. Těsně před příjezdem do obce je po pravé straně odstavné parkoviště pro jednodenní návštěvníky. Od parkoviště projdete okolo místního kostelíku a za 5 minut jste u spodní stanice lanovky.

Ti, co mají nadbytek energie nebo jen chtějí ušetřit za lanovku (lanovka je zdarma, pokud máte Ötztalskou letní slevovou kartu), mohou vyrazit směrem k horní stanici sedačkové lanovky.

My doporučujeme šetřit sílu na později. Bude se hodit. :)

Po cestě k nástupnímu místu na výlet využijete celkem 2 sedačkové lanovky. Jestliže si při cestě na lanovce pomyslíte, že zde může být skvělé lyžování, tak máte pravdu. Skutečně je. :) Podívejte se na naše zimní video právě z lyžařského střediska Vent. Je to ideální místo pro ty, kteří chtějí mít klidnou zimní dovolenou, ale přesto se během svého pobytu touží párkrát svézt i ve větších lyžařských střediscích, jako je třeba světoznámý Sölden nebo nedaleký Obergurgl-Hochgurgl

Počasí na Wildes Mannle

3 možnosti, jak zdolat Wildes Mannle

  1. Pokud je cílem jednodenního výletu pouze Wildes Mannle, vydejte se přímo po cestě vzhůru. Směrovky vás navedou.
  2. Spojte jednodenní výlet s návštěvou horské chaty Breslauer Hütte (2 844 m n. m.), kde se příjemně občerstvíte obklopeni krásným výhledem na okolní vrcholy. Prostě nádhera.
  3. Přespěte na Breslauer Hütte a užijte si působivý západ slunce. Nad ránem si přivstaňte na východ slunce a pozorujte u toho i nadšence, kteří velmi časně vyrážejí na druhou nejvyšší horu Wildspitze (3 770 m n. m.).

Jestli chcete navštívit Breslauer Hütte, podívejte se na náš videoTIP právě z dvoudenního výletu na Breslauer Hütte.

Wildes Mannle (3 019 m n. m.)

Pro zdolání samotného vrcholu je potřeba mít aspoň trochu lepší fyzičku, pevný krok a nemít závratě. Přece jen to není procházka podél řeky a cestou na vrchol musíte použít všechny končetiny. Některá místa jsou jištěná lanem, což výstup příjemně usnadňuje.

Z Wildes Mannle je krásný výhled na okolní vrcholy včetně druhé nejvyšší hory Rakouska – Wildspitze.

Pro sestup z vrcholu můžete využít stejnou cestu, kterou jste přišli, my ale doporučujeme si udělat menší okruh. Od vrcholového kříže pokračujte dál po značené cestě, až dojdete k lanům. Ferraty nechodíme, ale ani bychom se nedivili, kdyby tento úsek byl již vedený jako ferrata pro začátečníky. Není to dlouhý sestup, ale místy by se jištění hodilo.

Jakmile zvládnete sestup po lanech, čeká vás ještě trochu nepříjemný úsek pro ty, kteří snad přece jen trpí závratěmi. Půjdete po úzké cestě, kde na jedné straně je skalní stěna a na druhé příkrý sráz. Po zvládnutí tohoto úseku už vás čeká jen příjemná cesta, která vás zavede k místu, kde jste s výstupem na Wildes Mannle začali.

Těm, kteří se vydají zdolat vrchol Wildes Mannle, se tento výlet určitě zapíše jako nezapomenutelný zážitek plný dech beroucích výhledů.

Přejeme vám hezkou dovolenou nejen v tyrolských Alpách.

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Další tipy na výlet v okolí

James Bond – Elements 007 - Sölden

Vydejte se s námi po stopách Jamese Bonda. V dnešním videoTIPu vás vezmeme na místo, kde byl natáčen díl s názvem Spectre. Dejte si den odpočinku a zažijte lyžařské středisko Sölden úplně jinak.

Chci vědět víc

Výlet ke kříži z hory Wildspitze (videoTIP)

Chtěli byste se dotknout kříže z Wildspitze, druhé nejvyšší hory Rakouska, ale nemáte dostatečné zkušenosti s vysokohorskou turistikou? Nevadí. Pojďte s námi na výlet za obec Vent, kde se vám vaše přání vyplní. :)

Chci vědět víc