Krampuslauf ve Schladmingu

30. 11. 2017

Nevěříte na čerty? Tak to jste asi ještě nenavštívili tzv. Krampuslauf v regionu Schladming – Dachstein. Pojďte se s námi bát. Je tu nový adventní videoTIP z rakouských Alp!

Každoročně se v regionu Schladming – Dachstein koná jeden z největších alpských průvodů čertů, takzvaný Krampuslauf. 

V době adventu do Schladmingu přitáhnou čerti z celého Rakouska, aby zde předvedli své ďábelské umění. A musíme tedy říct, že své řemeslo umí a není jich zrovna málo. 

Během celé akce můžete vidět okolo 800 čertů, čarodějnic a jiných tradičních postav, které své masky představují v jednotlivých skupinkách dle regionu. Celému představení každoročně přihlíží přibližně 8 000 návštěvníků. 

Trochu čertovské tradice

Celý průvod není pouze o strašidelných maskách, duchem celé akce je připomínání dávné tradice.
Dle pověsti se jednou ročně otevřely brány pekla a obcemi procházeli čerti, kteří měli za úkol pochytat zlé duchy a ponechat tam pouze to dobré. Čerty doprovázel vždy také Mikuláš a andělé, kteří dětem, tedy těm poslušným, rozdávali sladkosti a dárky. 

Pro připomenutí, proč vlastně se koná tento Krampuslauf, zde byla letos poprvé zinscenována původní divadelní hra včetně dobových textů. Ve hře líný a pohodlný muž pokouší peklo a svou hloupostí otevře namísto domnělého pokladu pekelnou bránu. V tom se z pekla vynoří sám Lucifer a vypustí na svět své čertovské pomocníky. Nešťastník je na konci hry ale i přesto zachráněn, díky jeho skromné a pokorné ženě je ochrání Bůh, který čerty zažene. 

Co od Krampuslaufu ve Schladmingu můžete čekat

Když se podíváte na naše video, dost možná si řeknete „tak tam nepojedu, vždyť ti čerti mlátí lidi. A ne málo …“
Ale jak to vlastně je? Je tato akce pro rodinu a děti bezpečná? 

Nutno říci, že na jedné straně jsou čerti, kteří chtějí ukázat svoji pekelnou moc a na straně druhé jsou diváci, často velmi mladí lidé, kteří je naschvál a zbytečně provokují.

Je pravda, že v minulých letech vyústily tyto vzájemné provokace kolikrát již do neudržitelných situací, proto nakonec pořadatelé přistoupili k preventivnímu opatření, kdy čerti již neběhají volně mezi lidmi, ale jejich průvod je od diváků oddělen zábranami. 

Stane se, že se některý čert přesto nechá unést svým pekelným posláním a provokujícím divákům vypráší svoji metlou kalhoty i přes zábradlí, každou skupinu čertů však v průvodu doprovází i pořadatelé a ti si ohlídají, aby to čertovské chování nebylo nějak zvlášť „přes čáru“. 

Občas se nějaký čert opravdu rozhorlí, ale pro to mějte pochopení. Třeba je v čertovské kůži zrovna tatínek, kterému ten či onen výrostek chodí za dcerou. :- ) 

Co se dětí týká, ty zdejší jsou na tuto tradici stejně jako na čerty zvyklé, takže jsme neviděli jediné, které by bylo nějak vyděšené. Právě naopak, k malým dětem se čerti chovali hezky, sem tam si s nimi dokonce i plácli. 

A pokud na čerta mávnete a pěkně poprosíte, rád se přitulí a udělá si s vámi fotku. :) 

Jak se o celém průvodu dozvědět víc?

Jestli plánujete se na tuto akci přijet podívat, tak na oficiálních stránkách pořadatelů průvodu Krampuslauf si můžete přečíst potřebné informace. 

Díky oblíbenosti celé akce u českých návštěvníků, připravují cestovní kanceláře organizované zájezdy s bohatým programem.

Nebo si můžete zarezervovat ubytování sami a přijet na průvod čertů podle vlastních plánů. 

 

Pokud jste byli hodní a během dnešního videoTIPu vás neodnesl čert, tak se mrkněte na další videoTIPy z období adventu v rakouských Alpách

Nevšední adventní trh v krásné vesničce Pürgg
Čerti a Krampuslauf v obci Bad Mitterndorf v Rakousku
Salzburg – vánoční trhy

Pohodový vstup do adventního období vám přejí

Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat