Osvěžující výlet k prameni řeky Waldbach u Hallstattu (videoTIP)

10. 8. 2017

Pojďte s námi v dnešním videoTIPu k prameni řeky Waldbach u Hallstattu. Čeká vás příjemný celodenní výlet plný osvěžujících vodopádů a peřejí.Samozřejmě se můžete těšit i na výhledy a ledovcovou zahrádku. A to vše bez velkého počtu turistů!

Kde zaparkovat auto?

Jako výchozí bod našeho výletu můžete využít hned dvě možná parkoviště.

První je placené parkoviště v Hallstattu značené číslem 2. Najdete ho u spodní stanice lanovky vedoucí k solnému dolu Salzwelten a vyhlídce Skywalk.

Odtud se vydejte po levém břehu řeky proti proudu. Projdete zástavbou rodinných domků, až dojdete k mostku přes řeku. Přejděte řeku. Běžte dál po silnici nebo odbočte na úzkou pěšinu, která vede podél řečiště, až dojdete k dřevěnému altánu a malé elektrárně. 

Druhou možností, kde zanechat auto, je parkování za městem. Jeďte směrem na parkoviště číslo 2 (viz výše). Jakmile již budete přijíždět ke spodní stanici lanovky, nepřejíždějte můstek přes vodu, ale odbočte před ním doleva. Jeďte dál proti proudu řeky, až dojedete na konec cesty. Po pravé straně minete již zmíněný dřevěný altán a hned kousek za ním najdete neplacené parkoviště. (dole pod článkem je parkoviště vyznačené v mapce)

Podél řeky Waldbach

Projdete okolo altánu, minete malou elektrárnu a již uslyšíte řeku. Dojdete na cestu, která lemuje řeku Waldbach.

Pokračujte po ní, až přijdete k mostu u hlavního vodopádu. Během cesty můžete jít po pravém břehu řeky nebo přibližně v půlce přejít a pokračovat po naučné stezce.

TIP: Pokud nemáte dostatek času nebo se namísto celodenního výletu chcete jen příjemně projít, můžete si udělat jen krátký okruh. K vodopádu po jednom břehu řeky a zpátky po druhé straně.

Ledovcová zahrádka

Ale my se vydáváme dál.

Od naší kamarádky, která v Hallstattu žije, jsme dostali tip na ledovcovou zahrádku, odkud je krásný výhled přes celé údolí až k jezeru.

Proto od mostu pokračujeme směrem do kopce po úzké cestě. Bouřlivý proud řeky Waldbach je slyšet ze směru po naší pravici. Stále stoupáme.

Po nějaké chvíli přicházíme k dřevěným schodům, které jsou začátkem ledovcové zahrádky. Je opravdu neskutečné, co voda dokáže vytvořit.

Nemá snad ani smysl pokoušet se tu krásu popsat. Raději se podívejte na naše video v horní části článku.

K prameni řeky Waldbach

Až si dosyta užijete ledovcové zahrádky, vyjděte na silnici, která vede nad ní. Pokračujte vpravo do kopce. Projděte tunelem.

Za chvíli dojdete k mostu přes hřmící řeku. Pokud byste most přešli a pokračovali dál, šli byste směrem k solnému dolu Salzwelten nad Hallstattem.
My dnes ale pokračujeme podél řeky po jejím pravém břehu. Za cca 5 minut odbočte z hlavní cesty a jděte po užší cestě mírně vlevo do lesa. Pokračujte po pěšině až k místu, kde budete křížit hlavní cestu. Přejdete ji a půjdete stále do kopce. Směrovka „Waldbach - Ursprung“ vás navede k prameni řeky Waldbach. Od mostu to je cca 30 minut cesty.

Pozor nejedná se jen o nějaký pramínek či studánku. Přímo ze skály vyvěrá veliká masa vody, která, jakoby se snad radovala z nabité volnosti, rozbíhá se dále do krajiny a tvoří tak krásnou scenérii.

Zpět do Hallstattu

Zpět jsme nechtěli jít stejnou cestou. Proto jsme se od pramene vrátili jen na hlavní cestu a po ní jsme pokračovali směrem dolů zpátky až k tunelu a následně k mostu nad ledovcovou zahrádku.

A odtud jsou 2 možnosti, kudy se vydat dál.

Buď pokračujte po hlavní asfaltové cestě, až dojdete na parkoviště. Nebo sejděte zpět přes ledovcovou zahrádku, tak jako byste šli zpět k prvním vodopádům.

Jestli jste byli všímaví, tak jste si v polovině cesty povšimli odbočky ke Kneippovu chodníčku. Můžete sem zavítat procvičit vaše nožky a pak teprve pokračovat dál k parkovišti.

Tento výlet je velmi příjemnou alternativou, pokud chcete uniknout od davu lidí přímo z centra Hallstattu. A mimo to se také jedná o tip vhodný pro osvěžení horkých letních dnů.

Podívejte se na více tipů na výlet v regionu Dachstein - Salzkammergut.

Přejeme vám krásné výlety v regionu Dachstein – Salzkammergut. :)

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat