Co je dobré vědět, když si půjčujete obytný vůz – Bydlíkem po Alpách, bonusový díl

5. 12. 2021

V dnešním, bonusovém díle vám přinášíme poznatky, které jsme sesbírali během naší týdenní cesty Bydlíkem po Alpách. Pokud chcete vyrazit v obytném voze na dovolenou, mohou se vám naše doporučení hodit.

Zapůjčení vozu

Vůz jsme si zapůjčili u společnosti Karavany Sedlčany. Je dobré si od půjčovny zjistit, jaký typ vozu budete mít půjčený a co daný obytňák má či nemá.

Naše osobní auto jsme nechali na parkovišti v areálu půjčovny. Tato služba je skvělá nejen proto, že je zdarma, ale také proto, že nemusíte jezdit vašim osobním vozem sem a tam. Prostě si doma naložíte věci do auta, dojedete do půjčovny, přendáte si věci, svoje auto necháte v půjčovně a hurááá na dovolenou.   


Oprašte si dopravní značky

Pokud jezdíte již delší dobu v autě, často už nesledujete dopravní značky. Stává se to o to častěji, pokud každodenně jezdíte stejnou trasu. Proto doporučujeme oprášit si alespoň znalost zákazové značky pro výšku i šířku vozidla, a především začít tyto značky znovu sledovat. Protože tam, kam se vejdete s vaším osobním vozem, s obytňákem občas neprojedete. ;)

Věci s sebou

Před cestou jsme se snažili připravit všechny věci, které by se na takové cestě mohly hodit. Protože jsme ale neměli s cestováním v obytném voze žádnou zkušenost, mnoho věcí nás nenapadlo. Proto jsme si v průběhu cesty vytvořili seznam věcí, které člověk v bydlíku ocení. A protože se vám může hodit, tak tady je:

- domácí obuv / pantofle (na přezutí)
- sirky (plynový sporák má sice zapalování, ale když přestane házet jiskru, sirky přijdou vhod)
- smetáček s lopatkou
- smeták (bude se vám moc hodit, když přes noc napadne sníh a vy nechcete jet s metrovou čepicí sněhu na střeše vozu)
- škrabka na namrzlé sklo
- savý hadr na sklo (každé ráno jsme měli dost orosené přední sklo, a když chcete hned po snídani vyrazit na cestu, je potřeba mít čistý výhled)
- hadr na úklid
- hadr na podlahu (Když prší, sněží, nechcete si roznášet vodu či bláto na botách po podlaze. Takže při vstupu je fajn mít na zemi hadr k očištění obuvi a mimo to se hodí i k odložení mokrých bot po přezutí.)
- pytle na odpadky (V Rakousku nejsou, tak jako u nás, kontejnery na tříděný odpad v obcích u cesty. Najdete je jen v kempech anebo tříděný odpad musíte vézt zpět až do ČR.)
- kuchyňské utěrky (papírové)
- jar, houbička na nádobí, utěrka na nádobí
- ramínka (Na možnost zavěšení oblečení na ramínkách se zeptejte. Kdybychom my věděli předem, že je to v některých obytňácích možné, nemuseli bychom celou cestu vše pořád skládat.)
- toaletní papír určený pro chemický záchod (Vzali jsme si vlastní toaletní papír, ale při přebírání vozu, jsme se dozvěděli, že pro chemické záchody se používá speciální verze. Naštěstí byl ale součástí zápůjčky.)
- něco do úložných přihrádek k zafixování věcí (My měli třeba balíčky papírových kapesníčků. Pokud na fixaci věcí v poličkách a skříňkách zapomenete, v první projeté serpentině se vám připomenou.)
- plastové krabičky na uskladnění potravin
 - čelovka (když v noci půjdete třeba vyměňovat plynovou láhev, jelikož došel plyn a v obytňáku začíná být zima, obě volné ruce se vám budou hodit)
- vlastní hrnek a plastové skleničky na víno (Je příjemnější popíjet váš oblíbený nápoj z hrnku, který máte rádi než z plastového kelímku. A pokud máte rádi víno, kupte si na něj cestovní plastové sklenice. Seženete je v kterémkoliv outdoorovém obchodě.)
- navigace + držák na navigaci (Pořiďte si držák, který se dá přisát na přední sklo. Není nic otravnějšího, než když vám spolujezdec musí držet telefon, abyste věděli, kudy vyjet z města.)
- USB do zapalovače vozu (V autě jsme měli prostor pro 2 zapalovače, ale nebyla tam zásuvka pro USB. A protože telefon je během cesty potřeba dobíjet, pořiďte si USB rozdvojku do zapalovače.)
 

A to je za nás všechno. :) Máte-li zkušenosti s cestováním v obytném voze a v našem seznamu jste nenašli nějakou důležitou věc, budeme rádi, když do komentářů pod video na youtube napíšete i váš seznam, které věci si na cestu berete. Váš komentář pomůže všem, kdo se vydávají na svou první cestu bydlíkem.

Věříme, že se vám naše putování Bydlíkem po Alpách líbilo a seriál se třeba i stal inspirací pro vaši dovolenou.

Václav & Vevi

Podívejte na našeho putování Bydlíkem po Alpách

  1. díl – Ze Sedlčan k hoře Loser
  2. díl – Od Hallstattu do Salcburska
  3. díl – Soutěskový den
  4. díl – Od Krimmelských vodopádů pod ledovec Hintertux
  5. díl – Lyžovačka na ledovci Hintertux
  6. díl – Salzburg, Mondsee a zpět do Sedlčan

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat