Velikonoční Jidáše - recept

1. 4. 2021

Servus!
Jsou tu Velikonoce a my se s vámi chceme podělit o recept na velikonoční Jidáše. Recept není složitý a za čas, který věnujete přípravě, vám budou odměnou spokojení strávníci, kteří si tuto velikonoční lahůdku budou určitě pochvalovat.

My je poprvé ochutnali u jezera Altaussee v regionu Ausseerland – Salzkammergut. Zašli jsme do pekárny, ze které se vinula úžasná vůně čerstvého pečiva a koupili si čtyři kousky na cestu okolo jezera. Byli tak moc dobré, že jsme je snědli v první půlce cesty hned všechny. :)

Podívejte se na videorecept

Suroviny na cca 10 Jidášů

350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
½ kostky droždí (20 g)
70 g másla (ve videu jsme máslo zapomněli zmínit)
70 g cukru
6 g soli
1 žloutek
175 g mléka (dejte mléko na váhu :) )
1 vejce na potření před pečením
tekutý med na potření po upečení 

Postup

V míse smícháme polohrubou a hladkou mouku. Uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a přisypeme rozdrolené droždí. Ze stran opatrně přisypáváme mouku, až vznikne těsto husté jako na lívance. Povrch zaprášíme moukou, zakryjeme a necháme 30 minut na teplém místě vzejít. Tomuto procesu se říká „omládek“.

Do omládku následně přidáme zbývající suroviny (máslo, zbytek mléka, cukr, sůl, žloutek) a vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme a necháme ho na teplém místě 30 minut odpočinout.

Těsto rozdělíme na kousky o váze cca 80 g a vyválíme z nich dlouhé válečky. Následně válečky stočíme do spirály a konec zasuneme pod spirálu. Spirály neutahujte, aby vám v troubě nevyběhly do výšky.

Jednotlivé Jidáše dáme na plech vyložený pečícím papírem a přikryjeme buď potravinářskou fólií nebo utěrkou. Na teplém místě je necháme 45 minut kynout.

Před pečením potřete Jidáše rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme na 160 stupňů 15 minut.

Kdo má rád sladké, může Jidáše hned po vyndání z trouby potřít tekutým medem.

Veselé Velikonoce a dobrou chuť přejí
Václav & Vevi

Autor článku: Václav & Vevi

Mohlo by Vás zajímat